打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 你對非主流/非pop/rock 的音樂興趣大不大?

關閉 [複製鏈接]
總是覺得這個版一味的死咕咕貼著 pop  poppunk poprock rock 的音樂真是很乏味

而且未來也可以為其他區的帖子作一個聯繫

為此我想作一個小調查 去詢問各位對其他音樂的興趣。

其他音樂 [我指是在樂古未有出現過/不多出現的帖子類型] 包括:
Electronic music 電子音樂
內有idm, industrial 工業音樂[不過我把它再放出], experimental electronic music,ebm等

Metal music 金屬
內有不同型式的Metal - power metal,death metal,melodic metal, speed metal, nu-metal, thrash metal,
hardcore,

Industrial music 工業

trip-hop ,downtempo等曲風

post-rock 後搖滾

post-punk 後"龐克"

hard rock 硬性搖滾 - garage rock等

indie 獨立音樂 - indietronica, indie-rock, indie-pop ....
==================================================================

請視乎你個人對其他音樂的興趣作出相關選項 謝
你一票又可以改變音樂試聽發展路線 探索更多元化音樂
單選投票, 共有 12 人參與投票
41.67% (5)
33.33% (4)
16.67% (2)
0.00% (0)
8.33% (1)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

有興趣

但最鐘意 : Soul Music , Country Rock , Disco , Beat <---呢個算唔算...?

Electronic music  ... 其實KellyChan個D快歌算唔算 -.-?
回復

原帖由 mattchau1993 於 2-8-2007 10:05 發表
但最鐘意 : Soul Music , Country Rock , Disco , Beat  

OH
soul
country
jazz 都算架 [或者叫urban]

但kelly chan一定唔算 你未聽過電子野你唔知-,-
回復

回復 #3 ...Illusions* 的帖子

難不是Yumiko那些 - -?
有人說過Kelly個D係電音定唔知咩
Opera風格個D算係咩 -_-????
如果Hip-Hop係一種 甘Samba都係一種 -3-? (蠢
回復

原帖由 mattchau1993 於 2-8-2007 11:35 發表
難不是Yumiko那些 - -?
有人說過Kelly個D係電音定唔知咩
Opera風格個D算係咩 -_-????
如果Hip-Hop係一種 甘Samba都係一種 -3-? (蠢

你完全比香港樂壇既pop影響哂..- - 跳唔出個框框
hiphop同Samba果類又差好遠..-,-
yumiko跳舞歌 只可以話係dance music 未到

電音 同電子音樂 我覺得又係有人confuse左
玩電音又未必 = 電子音樂

opera 直接叫opera music -,-
回復

其實好少研究-,-
回復

甘Kelly個D快歌係咩類型 (我好鐘意)
另外 Beat算唔算一種類型...?
回復

頭像被屏蔽
回復

原帖由 rico818 於 4-8-2007 16:03 發表

講真-.-就算呢個版有人post其他類型既音樂都無用,我諗就算post RnB都未必有人會dl,何況係非主流野

其實唔單止呢個區係咁,音樂討論區都唔好得去邊-.-次次係果度開歐美音樂既介紹post好快都會沉底

我地自己慢慢欣賞不同曲風會比較好 各位以為Avril係寶果時我已經當佢係ZZZ 不多說了
我寧願放D indie碟/其他曲風既碟連結向自己個簽名

原帖由 mattchau1993 於 4-8-2007 14:46 發表
甘Kelly個D快歌係咩類型 (我好鐘意)
另外 Beat算唔算一種類型...?

BEAT = 節拍
回復

好深奧(囧= ="
我覺得首歌好聽就得了....
回復